Etichete

, , , ,

REGULAMENT

Concurs regional „Stop violenței verbale în școală”

Râmnicu Sărat, decembrie 2015 – ianuarie 2016

Ediția a IV-a

 

PREZENTAREA PROIECTULUI

poster PRINTAT

Violenţa este una din marile probleme ale lumii contemporane. Presa, scrisă sau audiovizuală, ne oferă zilnic diverse forme de manifestare ale violenţei, imagini şocante perindându-se prin faţa ochilor noştri. În acest context, apariţia diferitelor forme de violenţă în mediul şcolar este inevitabilă. Mai mult, pe zi ce trece, ne obişnuim cu diversele forme ale violenţei, fără a mai sesiza pericolul. Suntem conştienţi de importanţa prevenţiei şi de faptul că aceste manifestări pot degenera în forme mai grave de violenţă şcolară. O formă de manifestare a violenţei în şcoală este violenţa verbală.
Pentru marcarea zilei de 30 ianuarie – „Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoală”, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rm. Sărat organizează Concursul regional de creaţie plastică şi literară – „STOP VIOLENŢEI VERBALE ÎN ŞCOALĂ!”, care urmăreşte antrenarea elevilor din şcolile gimnaziale din ţară într-un dialog pro comunicare corectă şi paşnică, nonviolentă, prin utilizarea de elemente ale limbajului plastic şi literar.
Concursul a avut două ediţii desfăşurate în luna ianuarie 2013 şi 2014, iar la ediţia de anul trecut s-a bucurat de participarea la nivel regional a unui număr de 160 de elevi şi 55 de cadre didactice din 16 de judeţe din ţară.

Scopul proiectului:
Antrenarea elevilor într-un dialog motivant şi accesibil pe tema nonviolenţei verbale, prin utilizarea unor tehnici de limbaj plastic şi literar.

În acest proiect se urmăresc următoarele obiective:

 • Creşterea  gradului de informare al elevilor şi cadrelor didactice cu privire la modalităţi alternative de prevenire şi combatere a violenţei prin participarea unui agent de la poliţia de proximitate, la orele de dezvoltare personală /consiliere şi orientare.
 • Cultivarea interesului copiilor pentru activităţile de creaţie, stimulând posibilitatea acestora de exprimare plastică şi literară, a impresiilor, a emoţiilor şi a sentimentelor trăite în diferite experienţe de viaţă legate de comunicarea nonviolentă;
 • Formarea deprinderii de organizare a compoziţiei plastice şi de redare expresivă a unor teme şi idei, ţinând cont de legile compoziţionale;
 • Antrenarea copiilor în practicarea desenului ca pictură artistică, ajutându-i să identifice, să descopere şi să exprime în lucrările lor posibilităţile şi semnificaţia expresivă a fiecărui element de limbaj plastic şi literar;

Proiectul – concurs se adresează elevilor şi cadrelor didactice din ciclul primar şi gimnazial din judeţul Buzău şi din alte judeţe din ţară.

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR

 • 12 noiembrie – 30 noiembrie 2015
  Lansarea proiectului concurs prin postarea regulamentului de concurs site-ul www. didactic.ro, anunţul de la cercul metodic al învăţătorilor din data de 12 noiembrie 2015, mediatizarea prin afişe.
 • 1 decembrie 2015 – 23 ianuarie 2016
  Înscrierea în concurs şi primirea lucrărilor
 • 24 – 26 ianuarie 2016
  Jurizarea lucrărilor înscrise în concurs pe secţiuni, pe baza criteriilor de evaluare
 • 27 ianuarie – 29 februarie 2016
  Amenajarea expoziţiei cu lucrările înscrise în concurs, vizitarea expoziţiei
 • 1 februarie – 31 martie 2016
  Afişarea pe site-ul http://www.didactic.ro a listei câştigătorilor. Expedierea diplomelor participanţilor.

Fișa de înscriere, regulamentul concursului și protocolul de colaborare le puteți descărca de aici.